Benelux

De Markthal, Rotterdam

2014-04-14

In Rotterdam wordt op dit moment hard gewerkt aan de laatste fase van het project “De Markthal”. J.P van Eesteren realiseert hier in opdracht van  Provast een bijzonder project. De overdekte Markthal aan de Binnenrotte zal een permanente markt huisvesten. Aan de straat en in de 40 meter hoge hal komen marktkramen, winkels, horeca en parkeerruimte. De spectaculaire overkapping, bestaande uit een boog van 228 appartementen en maisonnettes die neerkijken op de kramen, is uniek in de wereld.  

De Markthal, Rotterdam

De Markthal heeft de vorm van een hoefijzer. De footprint heeft de maat van een voetbalveld (70 bij 120 meter). De boog is 40 meter hoog en de buitenschil wordt uitgevoerd in natuursteen en glas.

Het spectaculaire ontwerp heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel, geleverd door Octatube, van (hxb) 34 x 42 meter. De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden de glaspanelen opgehangen. De gevel kan in het midden maar liefst maximaal 0,70 meter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. In het  voortraject heeft AlimakHek na intensief overleg met Octatube een oplossing gevonden voor de bereikbaarheid van de te monteren en te spannen staalkabels en de later te monteren structureel gekitte glasgevel. De uitdaging zat deze keer met name in het ontbreken van de mogelijkheid om de hefsteiger masten te verankeren aan de gevel. De eerste mogelijkheid om een anker te plaatsen is op ca. 35 mtr. Om de gehele breedte van de gevel kunnen te bestrijken is er gekozen voor het naast elkaar plaatsen van 2 dubbelmasthefsteigers, type MSHF. Omdat de eerste mastverankeringsmogelijkheid pas op ca. 35 meter hoogte mogelijk is staat elke mastpositie op een groot basisframe.

De kabels zijn inmiddels aangebracht en men is begonnen met de hoogste horizontale kabels, op ruim 30 meter hoogte. Aan één zijde worden de kabels in een stalen 'nestkastje' bevestigd, en aan de andere zijde door middel van een voorspanbrug. De kabels moeten namelijk nog met behulp van hydrauliek op voorspanning worden gebracht, waarbij de langste kabel onder 100% voorspanning circa 15 centimeter wordt uitgerekt. De voorspanning bedraagt ongeveer 300 kN per kabel. Momenteel hangen de kabels circa 700 milimeter door onder hun eigen gewicht. Dit is dezelfde vervorming die wordt toegestaan wanneer de gevels in gebruik zijn, tijdens extreme windkrachten.

Inmiddels zijn ook de verticale kabels aangebracht. De kabels zijn op de knooppunten met elkaar gekoppeld en na een bepaalde zettingsperiode kan men beginnen met het monteren van de glaspanelen en het kitten van de naden.