Benelux

Jheronimus

2013-10-02

Na een lang aanlooptraject is dan nu toch volop in aanbouw de woontoren Jheronimus aan de Hofvijver in het Paleiskwartier te ’s Hertogenbosch.

Jheronimus

De woontoren komt gedeeltelijk op een parkeergarage te staan. Het resterende deel sluit, na afbouw, op de Hofvijver aan.

In de hoogste woontoren van ’s Hertogenbosch komen 88 koop + huurappartementen,  verdeeld over  23 woonlagen . Het gebouw  heeft een totale hoogte van ca. 75 meter.

Op een hoogte van ca. 55 meter wordt de toren rondom ca. 1 meter kleiner.

De hoofdaannemer, Wessels Zeist, heeft de ruwbouw hoofdzakelijk in tunnelbouw gerealiseerd met op een aantal plaatsen prefab betonelementen.

Gevelbouwer  De Rollecate voorziet het gebouw van  kozijnen, beglazing en gevelbekleding.

Deze gevelinvulling wordt gerealiseerd met behulp van hefsteigers. Op elke gevel staat een MSHF dubbelmast hefsteiger.

Om de gevel van ca. 55 meter tot 75 meter te kunnen bewerken is de hefsteiger hier voorzien van een uitbouw aan de gevelzijde. Aangezien de hefsteigers tijdens deze fase niet naar maaiveld terug kunnen en op  55 meter hoogte blijven staan buiten de gebruikstijden, is hier een speciale mastverankering aangebracht.

In verband met de specifieke vorm van het gebouw is de afbouw van de gevel opgedeeld in meerdere fases:

  • Het invullen van alle raamopeningen tot 55 meter hoogte, de hefsteiger uitbouwen aan de gevelzijde en de gehele gevel vervolgens van 55 tot 75 meter monteren.
  • Demontage van de hefsteigermasten van 75 meter > 55 meter en het terugbouwen van de hefsteigeruitbouwen.
  • Afmonteren van de gevel van 55 meter naar maaiveld en demontage van de hefsteigers.