Benelux

UP-Site

2013-08-22

In het kader van de stadsvernieuwing en aan de kanaalzone in Brussel werd enkele jaren geleden besloten om aan de Akenkaai een bijzonder project te realiseren.

UP-Site

Een woontoren van 140 meter met 42 verdiepingen maakte deel uit van dit projectplan:  een stadsvernieuwing waar wonen, werken en zoveel meer tot de mogelijkheden zou behoren.

De Atenor groep zette zijn schouders onder dit project, vanaf de projectaanvang in 2009 is Alimak Hek hierbij betrokken geweest om innovatieve oplossingen te bieden voor de verticale toegang tot het gebouw en de gevels in het bijzonder.

De tijdelijke vereniging BPC/Valens heeft de opdracht voor dit prestigieuze project gekregen. In nauwe samenwerking met de heer Marechal en de heer Guyaux hebben we mogen meedenken over het plan van aanpak. Gezien de bijzondere vorm van het gebouw waren vernieuwende oplossingen nodig om het hoogste niveau te bereiken.

Dit hield in dat er zowel met hefsteigers (type MSHF), transport platformen (type TPM 1300) als ook met personenliften (Scando 450) gewerkt zou worden. Een 20-tal hefsteigers twinmast en singlemast met speciale aanpassingen om de vorm van de gevel goed te volgen op een hoogte van 100 meter zorgden voor een vlotte toegang tot de gevel. Diverse hefsteigers stonden op speciale constructies om de krachten goed op te vangen. Een personenlift en een Combi lift aan de woontoren - transportplatform en personengoederenlift op één mast om plaats te besparen – en 5 transportplatformen voor de lagere blokken zorgden voor een vlotte en efficiënte toegang tot het gebouw. Speciale maatregelen dienden genomen te worden op de plaatsen waar de torenkraan tegen het gebouw verankerd was.

De ramen alsook de gevelbekleding werden vanaf de hefsteigers geplaatst waarbij de monteurs steeds op de meest ideale hoogte stonden om hun werkzaamheden te verrichten. De verankeringen waren zo geplaatst dat later bij de demontage van de machines geen tijd verloren ging.

Een werf van deze omvang in het hart van Brussel vraagt om een perfecte coördinatie van de logistieke planning. Alimak Hek kon door zijn projectmatige aanpak, waarbij standaard op elk project een projectleider wordt toegewezen hieraan goed voldoen tot grote tevredenheid van de klant. Binnenkort wordt het hoogste punt van de werf bereikt, bijgaande enkele impressie foto’s van het werk.